Lier Kopen

16 Apr 2024PvW
Lier Kopen

Hoewel er ook lieren bestaan aan kettingen zoals bijvoorbeeld bij een anker, bestaat een lier bijna altijd uit een trommel waar het touw of de kabel in één of meerdere lagen omheen gewonden kan worden.

Elke lier werkt anders en het is belangrijk om van tevoren goed te weten hoe jouw lier werkt om ervoor te zorgen dat bij calamiteiten je juist kunt handelen.


In de pleziervaart en scheepsvaart worden ook nog veel handbediende lieren gebruikt, alhoewel steeds meer lieren toch worden vervangen door een elektrische. Meestal heeft een lier meerdere kabels die worden opgewonden. Het oprollen of opspoelen van deze kabel is vaak een probleem. Meestal wordt een keerschijf gebruikt of een afstand van bijvoorbeeld 25 keer de lierbreedte; de ervaring leert dat de kabel dan goed in beide richtingen opspoelt. Is deze afstand korter dan maakt men gebruik van een opspoelrichting ook wel lebusgroeven genoemd.

Een opspoelrichting lijkt een handige oplossing maar dit is niet altijd zo. Als de opspoelinrichting verdubbelt, verdubbelt ook de spanning en dit geeft problemen als de kabel niet strak gespannen kan worden. Er zijn dan weer schijven nodig zoals keerschijven die aangedreven worden om de kabel strak door de opspoelinrichting te leiden voor het goede resultaat.

De kabel kan opspoelen van rechts naar links en ook andersom, hierdoor loopt de kabel altijd kruislings over de vorige laag kabels heen. Al met al is de lier dus eigenlijk onmisbaar aan boord. Al deze handelingen zouden lastig zijn zonder lier. Voor de beste elektrische lieren kun je terecht bij de staalkabelstunter.com, daar is nu de elektrische Lier 12V 1500 LBS met staalkabel en haak in de aanbieding. Neem snel een kijkje in de webwinkel om hun uitgebreide collectie lieren te bekijken. Of bel de klantenservice 0488 41 0119 voor een deskundig advies.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd