Wybren wekte miniaturen tot leven!

Wybren wekte miniaturen tot leven!

De weggeefactie van Maart 2022. Wybren won deze maand de schroefmachine, hij bouwde miniaturen en wekte deze tot leven met onze producten, een fantastisch project!

We hadden ook deze maand weer een aantal schitterende inzendingen. We zullen er hieronder wederom een aantal behandelen! Hierboven zie je het project van Wybren, tevens het winnende project van deze maand!

Uiteraard vroegen we Wybren naar het verhaal achter dit project

"Ik kwam op het idee om walvissen te miniaturiseren en te animeren door een documentaire over Theo Janssen's Strandbeest, een aantal jaren geleden. Dat zette me aan het denken om iets te doen met dieren en mechanismes. Ik ben ook altijd gefascineerd geweest door de schoonheid en enorme afmetingen van walvissen. Zodoende heb ik die thema's gecombineerd in één project.

Ik heb een lange tijd gezocht naar een mechanisme dat een ruggengraat kon imiteren, waarbij het dier in een willekeurige positie kon worden gezet en daarin kon blijven staan. Mechanismes op basis van wrijving slijten over tijd, en stapsgewijze mechanismes voelen niet fijn. Uiteindelijk kwam ik uit op een kern van dik staaldraad, met overlappende segmenten zodat het dier er wel als één vloeiend geheel uitziet.

Er loopt dus een dubbele staaldraad door alle 3D geprinte segmenten van de walvis, en een dubbele staaldraad door beide borstvin-scharnieren, dat is wat je ziet op de assemblage foto. De draad is sterk genoeg om de walvisstaart in horizontale stand te houden zonder in te zakken door zwaartekracht. 

Deze specifieke oplossing vereiste dat ik veel verschillende diktes staaldraad moest testen op flexibiliteit en duurzaamheid, en een manier moest vinden om de kabeleinden vast te zetten. Ik kwam al snel uit bij jullie webshop, waar ik zowel verschillende staaldraden als verschillende draadklemopties kon vinden. Het ruime aanbod met duidelijke foto's en de snelle levertijd maakt dat ik nu standaard bij jullie shop en bestel."

 

Van harte gefeliciteerd Wybren, met jouw project heb je de schroefmachine van deze maand gewonnen!

 

Ook Freek had een fraai project, hij maakte voor zijn zwager een hanglamp en verwerkte ook de stroomtoevoer door de kabel. Wij vroegen hem naar zijn verhaal:

"Mijn zwager wilde die lamp maken en ik hem toen verteld dat hij beter pvc gecoate draden kon gebruiken omdat je anders aparte stroom draden moet trekken wat geen fraai gezicht is. Ik jullie al eens eerder gevonden tijdens internet zoek acties dus ik wist jullie snel terug te vinden. De aansluiting in de behuizing is gedaan met aderhulzen die op het rvs zijn gekrompen d.m.v. een krimptang. En die zitten dan in wagon lasdoppen die met een handeltje makkelijk losgehaald kunnen worden. Op de tak zijn gewoon kroonsteentjes gebruikt vanwege het formaat en dus zichtbaarheid."

 

Het laatste project van deze maand wat ik nog wil delen, is het project van Vinay, hij maakte een droogrek in zijn zoldertrapgat en vertelde ons daar dit over:

"Ik heb een droogrek gemaakt voor in het trapgat op zolder. Ik wilde het alleen aan de balustrade hangen (dus zonder dat het ergens aan de tegenoverliggende muur moest steunen) en ik wilde het wel kunnen inklappen voor als er niks aan hangt en we er met grote spullen langs willen. Als materialen heb ik bij jullie gekocht:

 

 

Het gereedschap dat ik kocht en gebruikte was

 

 

Uiteraard had ik zelf nog gereedschap en heb ik het benodigde hout en schroeven elders gekocht.

Zoals je kunt zien bestaan de steunpoten uit twee scharnierende delen die ik elk onder 5 graden heb afgezaagd. Daardoor knikken ze iets door en is het rek onder belasting gewoon vergrendeld. Wil je het inklappen (als het rek leeg is dus) dan ontlast je het iets door het met de ene hand omhoog te trekken en vervolgens ook de middelste poot in het midden op te trekken. Deze vouwt dan door en doordat alle poten aan het uiteinde bevestigd zijn aan dezelfde halfronde lat (die bij gebruik afsteunt tegen de pijlers van het hek), vouwen alle poten mee.  Wil je het rek weer horizontaal zetten, dan hoef je het alleen maar omhoog te trekken tot iets boven horizontaal. De poten vouwen dan weer uit (door hoe ze gebalanceerd zijn aan de kabels) en daarna kun je 'm loslaten. Ik heb dan 2m^2 aan droogrekruimte. De waslijnen zitten op 5cm van elkaar. Ik heb ze uiteindelijk niet superstrak gezet omdat ik daarmee de latten van het frame alleen maar naar elkaar toe trek, dus onder belasting hangt er dan alsnog altijd wel iets slap. Ik wilde de latten niet dikker uitvoeren om het frame niet onnodig zwaar te maken. Ik heb latten van 18x44mm gebruikt en een paar van 18x18mm."

 

Wybren, nogmaals gefeliciteerd! De schroefmachine komt jouw kant op! Freek en Vinay, ook bedankt en gefeliciteerd, jullie sturen wij een paar staalkabelstunter sokken op!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.